24-11-2015

First Kill (1)In dit college werd de Vietnam oorlog behandeld. Veteranen van deze oorlog vertelden in een documentaire over hun ervaringen tijdens en na de oorlog.           
Ik verwachtte dat dit college een beeld zou schetsen van het proces die soldaten doorlopen van hun eerste moord naar gewetenloos mensen vermoorden. Ik ben nieuwsgierig naar hoe de veteranen tijdens en na de oorlog dit voor zichzelf hebben ‘goed’ gepraat.           

Agressie is in onder te verdelen in verbale en fysieke agressie en in vijandige en instrumentele agressie. Vijandige agressie richt zich op een emotionele proces terwijl instrumentele agressie ingezet wordt om een doel te bereiken. Agressie is een biologisch competitiemiddel die volgens Darwins evolutietheorie the fittest overeind houdt, terwijl de anderen uitgeroeid zullen worden. De Vietnamoorlog duurde van 1964 tot 1975. De oorlog in Vietnam begon tussen Noord- en Zuid-Vietnam. Noord-Vietnam werd geleid door de communistische Vietcong en werd gesteund door de Sovjet Unie. Dankzij de koude oorlog, kon Zuid-Vietnam rekenen op de steun van de Verenigde Staten. Vietnam werd het decor waar de koude oorlog op uitgespeeld zou worden. De Verenigde Staten stuurde vanaf 1964 meer troepen naar Vietnam om af te rekenen met de Vietcong. De Amerikanen gebruikte wapens als Agent Orange en Napalm. Agent Orange zorgde ervoor dat de bladeren van de bomen afschroeide waardoor het er gehoopt werd dat de Vietcong zichtbaar zou zijn, Agent Orange is zeer schadelijk voor mensen. Napalm was een soort verdikte benzine en zorgde ook voor verschrikkelijke brandwonden en had in latere generaties nog gevolgen voor de gezondheid.De Verenigde Staten was niet opgewassen tegen de guerrillastrijders van de Vietcong. De Vietcong verstopte zich in het oerwoud, de dopren en hadden hele ondergrondse netwerken gegraven. De Amerikanen konden zich niet oriënteren en zagen daardoor iedereen als vijand. De Verenigde Staten voerde een beleid met drie aspecten; succes lag gelegen in de bodycount – hoe meer lichamen hoe beter; ze maakten gebruik van Search and destroy – alles wat tegengekomen werd, werd vernietigd; en er waren zogenaamde free fire zones, dit waren gebieden waarin alles neergeschoten mocht worden.

The First Kill
Veel soldaten waren aangetrokken door puberale en agressieve motieven. Hun vaders waren de oorlogshelden van de tweede wereldoorlog, en veel wilden ook een oorlog mee maken en werden erin gezogen. De jonge soldaten werden gemotiveerd door film en beeld, ze wilden het voor zichzelf zijn. Een van de veteranen verklaarde ons onbegrip door het niet te hebben meegemaakt. De eerste moord werd door beschreven als een vreemd iets, maar daarna voelde het goed. De kick die het gaf, was beter dan welke drug dan ook. Het draaide allemaal om de adrenaline en dat nam weg van de angst en claustrofobie (in de tunnels).De soldaten en verslaggevers werden verdoofd of ongevoelig gemaakt voor wat zij meemaakte, deden en zagen. Verminken van de slachtoffers was heel gewoon, lichaamsdelen werden als trofeeën meegenomen. Ook de fotograaf die de executie van de Vietcong-gevangene fotografeerde had een stoïcijns blik op de gebeurtenis; hij maakte alleen de foto en had geen idee dat de dader daadwerkelijk de trekker zou overhalen. Hij dacht dat het enkel een dreigement zou zijn. Weer een ander oud-soldaat vertelt dat moorden of vechten niets te maken heeft met de grotere doeleinde die de politiek voor ogen heeft, uiteindelijk komt het voor de soldaten neer op de wil om te overleven. Dat is wat tot moorden drijft volgens hem.

Live ammunution
Deze bovenstaande afbeelding is voor mij kenmerkend voor de Vietnam oorlog en het college van the first kill. In de documentaire beschrijft een oud soldaat zijn ervaring met een vrouwelijke gevangene die weigert te antwoorden tijdens het kruisverhoor. Ze wordt dood geëlektrocuteerd. Hij noemt dit een verspilling van leven. Ik vind dat hij hier gelijk in heeft, maar ik vind het ook een verspilling van leven voor de soldaten. Oorlog verandert mensen, zoals Billy in de documentaire zegt; hij is anders teruggekomen. Veel veteranen van de Vietnamoorlog hebben na de oorlog geen normaal leven meer kunnen leiden. Ook de slachtoffers die de talloze Napalm aanslagen overleefden, hebben hier nog generaties de gevolgen van gevoeld. 
Een verspilling van zoveel levens en om welk doel was dit nou uiteindelijk?

Joy Blundell