10-09-2015

Introductie Minor 2015-2016Op 2 september begonnen de studenten Tweede Wereldoorlog Educatie met een witte bladzijde aan hun minor over een zwarte bladzijde uit de geschiedenis. De allereerste dag is voor iedereen wennen. Met wie zit je in de klas? Wie is de docent? En wat gaan we de komende maanden allemaal doen? Het antwoord laat niet lang op zich wachten.

Het wordt al snel duidelijk dat we de komende tijd onze volledige aandacht zullen richting op de Tweede Wereldoorlog en alles wat daar bij komt kijken. Dat lag uiteraard in de lijn der verwachting. Het is voor de meeste studenten waarschijnlijk een positieve ontwikkeling dat we vooral zullen leren door middel van excursies en lezingen. Iedereen heeft gekozen voor deze minor en zal ongetwijfeld al het een en ander weten over de periode 33/45. Het leren door middel van op stap gaan en het verhaal horen van mensen die betrokken zijn geweest bij de oorlog zal waarschijnlijk meer impact hebben en meer meegeven. De fase dat er nog netjes jaartallen moesten worden geleerd ligt achter iedereen. Nu is het tijd om er dieper op in te gaan en het ziet er naar uit dat dat ook precies is wat er gaat gebeuren.  

De groep bestaat uit een rijke afwisseling van studenten. Iedereen zit bij elkaar, verenigd door hun interesse in de oorlog. De een is vanaf vroege jeugd al gefascineerd door wat er is gebeurd, de ander zit er juist om meer te weten te komen. Weer anderen hebben vanuit hun familieverleden reden om deze minor te volgen. Door middel van een enquĂȘte kan iedereen al wat vragen beantwoorden en zijn eigen kennis toetsen. Voor sommigen valt dat misschien tegen of juist mee. Hoewel we met ze alle aan de slag gaan zit iedereen er voor zichzelf. Het maakt dus niets uit als de een al wat meer weet dan de ander. Uiteindelijk heeft iedereen zijn eigen leerdoelen en kan op die manier van elkaar worden geleerd. Opvallend is dat de meeste leerdoelen wel overeen komen. Een nuance vinden in wat er is gebeurd. De geschiedenis niet zien als zwart en wit maar als een grijze. Geen goed of slecht maar een brei van allemaal personen, redenen en gebeurtenissen die stuk voor stuk een aparte kwestie vormen.Juist bij een onderwerp als de Tweede Wereldoorlog, waarbij men al snel in goed en fout denkt, is dat een interessante ontwikkeling. Een nieuwe generatie met een nieuwe visie en een opener houding. 
De komende maanden zullen ongetwijfeld een bijzondere tijd worden! 

Teri Soekkha