07-11-2014

Dinsdag 4 november, De Duivelse transitieIn de gangen stonden we te wachten tot de ochtendgroep klaar was met hun les. Op het moment dat zij het klaslokaal uitkwamen, zag je alleen maar hoofden die flink onder de indruk waren. Vragen of het een goed college was, was eigenlijk overbodig... Daar kon je dus vanuit gaan!

De naam Duivelse transitie zet je eigenlijk al denken, wat zal je te horen krijgen in het college? Wat bedoelen ze eigenlijk met deze naam? Dat werd al heel snel duidelijk nadat de gastspreker zich had voorgesteld. De Vlaamse Christophe Busch, was speciaal voor dit college naar Utrecht gekomen. Met zijn eigen gemaakte prezi (tevens te vinden op internet) begon hij te vertellen over de duivelse transitie. Wanneer gaat iemand in de fout? Wat zijn de precieze aanwijsbare punten? Door wie wordt iemand beïnvloed? Met deze vragen begon mr. Busch je te ondervragen, want kun je een punt aanwijzen dat iemand voor het eerst het slechte pad opgaat?
Je moest het zien als een kleurverloop. Je begint bij wit, dit wordt langzamerhand steeds donkerder tot het Zwart is. Daaruit zou je kunnen herleiden dat het een geleidelijke weg is om af te dalen naar Hel. Want niet alleen de ideologie dat iemand heeft kan tot problemen leiden, maar eigenlijk alles en iedereen om die persoon heen.

De eerste analyse deden we aan hand van de bekendste vrouwelijke beul Irma Grese. Waar zij geboren werd als een heel normaal meisje, werd ze al vroeg in haar leven beïnvloed. Ze werd naar de vrouwelijke variant van de Hitlerjugend gestuurd, Bund Deutscher Mädel. Zij kwam hier voor het eerst in aanraking met de rassenleer. Op het moment dat haar moeder overlijdt, Irma is dan twaalf, begint ze verder af te dalen naar hel. Op haar veertiende trekt ze het niet meer om met haar vader samen te wonen. Irma vertrekt en gaat op zichzelf wonen. Ze gaat aan de slag als hulpverpleegster in het sanatorium van Hohenleychen. Irma weet zichzelf door overplaatsing een plek te verwerven in het opleidingscentrum van kampbewaakster in Ravensbrück. Dit opleidingscentrum wist je binnen 4 weken volledig te veranderen. Bij binnenkomst kon er nog een gevangene tegen je opbotsen en je zou alleen maar schelden. Maar na 4 weken, en het zou nog eens gebeuren, dan zou je de gevangene volledig dood hebben getrapt. Irma Grese was op haar twintigste al een van de beruchtste beul van het kamp. Het zou je dan ook niet verbasen dat ze snel na de bevrijding werd geëxecuteerd.

Wanneer je dit leest, zie je dus dat iemand niet slecht geboren wordt. Maar dat je door invloeden van zowel je ouders, je vrienden, tijdsgeest en machthebbers wordt gemaakt tot wie je wordt. En dat er dus niet een periode is aan te wijzen dat je de verkeerde afslag nam.

Niet alleen dit beruchte voorbeeld kwam langs, maar op die manier werd er ook gekeken naar soldaten die gevochten hebben in Vietnam. Soldaten die kwamen om het land te bevrijden gingen ook afgehakte oren sparen om te weten hoeveel vijanden zij hadden verslagen. Zijn zij dan ook slecht? Of zijn zij ook maar een product van de omgeving?

Christophe Busch wist je in het college echt tot nadenken te zetten. Want als je alle misdadigers op die manier gaat bekijken, weet je dat iedereen een product is van de omgeving waarin hij/zij zijn opgegroeid.

Na de pauze begonnen we met waarom de omstanders nooit hadden ingegrepen. Aangezien best wat kampen naast dorpen hadden gelegen, waarom hadden deze mensen niet ingegrepen? Dit werd ons uitgelegd aan de hand van een filmpje waarin twee mannen in een metro een negroïde man beginnen te lastig vallen. Wat zullen omstanders doen? De meeste mensen lopen weg, omdat ze bang zijn dat ze zelf in elkaar worden geslagen. Terwijl een paar vrouwen luid tegen deze mannen begonnen te praten waarbij ze duidelijk melden dat iedereen in de metro last had van hun gedrag. Hierdoor wisten zij omstanders te triggeren om mee te helpen. 

Dit laat zien dat je de moed moet hebben om op te staan tegen verkeerd gedrag, en dat de rest van de omstanders ook mee gaat doen. Maar als niemand de moed heeft om op te staan, zal er dus ook niets worden gedaan. Dit is ook wat er gebeurde tijdens de tweede wereldoorlog.
Want zou jij de moed hebben gehad om op te komen tegen zo’n dreigende macht?

Saske During