12-09-2014

Minor Tweede Wereldoorlog educatie, 02-09 / 09-09-2014 (1)

Op dinsdag 19 augustus 2014 vond de eerste bijeenkomst van de minor: Tweede Wereldoorlog Educatie, plaats op de Hogeschool Utrecht. Wim Borghuis, de docent die deze minor verzorgt, heette ons welkom. Wim zorgde voor een introductie van de minor, een introductie van de leden die de minor dit komend halfjaar zullen gaan volgen, en vertelde ons enthousiast wat ons te wachten staat.
Op maandag 8 september was het zover; de eerste excursie in Nederland. We moesten ons verzamelen bij de Grebbeberg in Rhenen. Hier kregen we, onder het genot van de zon, een rondleiding over de ereplaats en de Grebbeberg zelf. Onze gids vertelde ons veel interessante dingen m.b.t. tot de Slag om de Grebbeberg die hier gevochten is in de Meidagen van 1940.
De volgende dag op dinsdag 9 september stond de volgende binnenlandse excursie alweer op de planning. Deze keer was de bestemming: Het Oorlogsmuseum in Overloon. Ik denk dat ik voor alle deelnemers van de minor spreek als ik zeg: "Het was een eind reizen, maar het zeker waard". We hebben hier wederom een rondleiding genoten met gids. De overweldigende collectie van authentieke oorlogsmaterialen maakt een bezoek aan Oorlogsmuseum Overloon absoluut de moeite waard. Naast de collectie vindt men hier ook vele technologische 'attracties' die de oorlog dichterbij laten komen dan ooit te voren.

Daryl Giesbers.