13-09-2012

11 september 2012 - Brutaal en doortastend (1)Brutaal en doortastend.

Dinsdag 11 september om 09.00 uur (9/11 at 9… maar dat terzijde) stond de groep klaar bij het Militair Ereveld in Rhenen om naar de Grebbeberg te gaan. Na eventjes gewacht te hebben op de gids, Hans Brons, konden we dan de tocht ondernemen.
De gids leidde ons in tegengestelde richting over de mooie Grebbeberg naar allerlei herinneringen aan de strijd die op en rondom die plaats geleverd is. Het meest tegenstrijdige was, vond ik, dat er in die mooie, vredige natuur op leven en dood gevochten is om de Duitsers tegen te houden. Dat is bijna niet voor te stellen als je door het kleurige, heuvelachtige bos loopt. Het weer gaf wel een passende sfeer, want het regende af en toe en het was vooral bewolkt.
Hans Brons vertelde op gedetailleerde wijze hoe de verschillende verdedigingslinies opgesteld werden en wie daarvoor verantwoordelijk waren. Brons wist de kleine successen, maar vooral de grote nederlagen heel precies te beschrijven. Met name de Nederlandse onwetendheid en Hollandse zuinigheid bracht hij duidelijk naar voren, door bijvoorbeeld te schetsen hoe er gereageerd werd op de aankomst van de Duitse militairen rondom de Grebbeberg: Er stond volgens de berichten slechts 1500 man; zij waren brutaal en doortastend. In werkelijkheid stonden er 20.000 mannen en mannetjes klaar en daarmee was het vanaf het begin een harde en misschien zelfs al wel oneerlijke strijd.
 
Eerlijk is eerlijk, op een plek waar maar een relatief klein aantal tastbare zaken herinnert aan de vreselijkheden die daar hebben plaatsgevonden, heb je heel wat verbeeldingskracht nodig om het voor je te kunnen zien. Brons had even de tijd nodig, maar kwam daarna goed op gang met het verhaal achter de gebeurtenissen in deze mooie omgeving. De informatie was hier en daar erg specifiek, wat soms wat afleidde van de hoofdlijn, maar je kon aan alles zien dat deze meneer er heel veel vanaf wist en dat graag vertelde aan groepen geïnteresseerden.
Na zo’n drie uur hadden we de ronde gelopen en kwamen we weer bij het museum aan. Daar scheidden onze wegen zich, om de dag erna weer samen te komen bij het Oorlogsmuseum in Overloon.

Nadine Hoogvelt