25-09-2012

Echt waar? Beeldmateriaal - 18 september 2012 (1)


 
Dinsdag 18 september was er geen excursie gepland, maar een bijeenkomst met allerlei soorten beeldmateriaal. We keken stukjes uit films en documentaires, en het was de bedoeling om te bepalen of en hoe je dit aan leerlingen zou kunnen laten zien. De doelgroepen liepen uiteen het basisonderwijs tot en met leerlingen uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs.

Ook leerden we kritisch te kijken naar de verschillende stukjes beeld, bedoeld om leerlingen dat ook te leren. Wat is er opvallend aan bijvoorbeeld het fragment uit de film Saving Private Ryan? Zou het werkelijk zo gegaan zijn? Wat heeft de filmmaker weggelaten en waarom?
Deze kritische blik zorgt ervoor dat je leerlingen leert om niet alles ‘zomaar’ voor waarheid aan te nemen en vragen te blijven stellen bij wat ze zien.

Sommige documentaires waren voor de meeste mensen nieuw; er waren velen die niet wisten wat er bijvoorbeeld aan verhalen over Otto Frank boven water is gekomen. Ook de onderzoeksdocumentaire over de mislukte aanslagen op Hitler waren erg interessant. Na deze dag ‘binnen’ staat er voor volgende week weer een excursie op het programma. Hoewel de dag begint op de HU, gaan we daarna naar kamp Amersfoort.

Nadine Hoogvelt