10-04-2012

Actie Gauck niet, Faber wel


Exact één maand voor het geplande bezoek van de Duitse president Gauck aan Breda om de 5-mei lezing te geven, start de actie tegen zijn komst. In Duitsland leeft echter nog vrij de veroordeelde oorlogsmisdadiger Klaas Carel Faber. Niet president Gauck, maar híj zou naar Breda moeten komen, naar de Koepelgevangenis waar hij uit ontsnapte. Dan is Gauck welkom.

Faber is veroordeeld voor de moorden op 22 mensen in de oorlog. Hij heeft daarvoor 5 jaar van zijn levenslange straf gezeten en sindsdien vrij in Duitsland geleefd. President Gauck is door het Nationaal Comité 4 en 5 mei uitgenodigd om de 'Bevrijdingslezing' te geven. Hij heeft die uitnodiging aangenomen. Volgens berichten uit de Duitse pers is het met name de wens van koningin Beatrix geweest om een Duitse president uit te nodigen voor het deelnemen aan de viering van de bevrijding van de Duitsers. Volgens de organisator van de actie, de website Nieuws-wo2.tk, Het comité heeft eerder laten weten dat de keuze voor een Duitser ingegeven is door de wens tot verdere verzoening met het oorlogsverleden. Het probleem daarbij is, dat volgens Nieuws-wo2 de Duitsers decennia lang tot op de dag van vandaag de Nederlanders oorlogsmisdadigers zoals Klaas Carel Faber hebben beschermd. Er is nog nooit één, letterlijk, oorlogsmisdadiger uit Duitsland uitgeleverd aan Nederland.

De actie is bedoeld om druk te zetten op de zaak-Faber. Elke stap in die zaak kost maanden of zelfs jaren. Merkwaardig is dat het dit jaar exact 60 jaar geleden is dat SS-er Faber ontsnapte uit de Koepelgevangenis is Breda. In die gevangenis zijn ook jarenlang de grootste Duitse oorlogsmisdadigers uit Nederland opgesloten geweest: de Jodenjagers en SS-beulen:

Aus der Fünten
Fischer
Kotälla
Lages.

Het doel van de actie, Faber in de gevangenis, wordt onderschreven door o.m. dr Ephraim Zuroff, directeur van het Simon Wiesenthaal Center voor de opsporing van nazi-oorlogsmisdadigers, die Faber nu als meest gezochte nazi op nr. 1 van hun jaarlijkse wereldwijde lijst hebben gezet. dr Chaim Divon, de Israëlische ambassadeur in Nederland, heeft de uitnodiging van een Duitse president afgekeurd. Mirjam Ohringer, de voorzitster van de Vrienden van Mauthausen, Emil Roemer, fractievoorzitter van de SP in de Tweede Kamer, heeft vanuit de Kamer ook zeer veel moeite gedaan om Faber in de gevangenis te krijgen. Maar hij liet weten dat hij op zich geen bezwaar heeft tegen de komst van Gauck en dus deze actie op dat punt niet ondersteunt.

Hoofdredacteur Arthur Graaff van Nieuws-wo2 zegt niets tegen Gauck zelf te hebben, die wat hem betreft welkom is in Nederland - zo gauw Faber is opgesloten. Dat kan in Duitsland of in Breda, waar ze hem nog kennen... De actie benadert alle lokale politici in Breda en ook landelijke. Daarnaast worden ook Duitse journalisten en politici benaderd.

Steun deze actie en stuur uw naam aan :

GAUCKNIET@NIEUWSWO2.TK