26-10-2011

Gastsprekers (2), 25 oktober 2011


De Kennismaking centraal

Als we het over kennismaken hebben, hebben we het over een eerste contact, een ontmoeting, maar ook over het leren kennen van iemand.

De mensen die we vandaag ontmoeten kennen zich zelf. Ze zijn ervaringsdeskundigen uit de oorlog. Na het verwerken van hun oorlogsverleden, sloten zij zich aan bij het Landelijk Steunpunt Gastspreker WOII-Heden om hun ervaringen te kunnen delen met anderen.

Voordat zij daar aan beginnen volgen zij allemaal een cursus omgaan met emoties. Door een geur, een geluid of iets wat iemand zegt of doet kunnen onbewust opgeslagen emoties zomaar, onaangekondigd langskomen. En dat wil je niet (altijd). De emotie wordt niet weggestopt, maar uitgesteld. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Door met deze mensen in gesprek te gaan leren wij ze ook een beetje kennen. En niet zoals gebruikelijk is via de telefoon, maar face to face. Het is net een date, maar dan anders. Bij een date gaat het om de chemie tussen twee mensen, waar dan mogelijk iets moois uit bloeit.

Deze kennismaking is veel meer dan dat. Door de persoonlijke verhalen is er direct chemie, maar dan met iedereen. De gastsprekers van vandaag zijn pareltjes en voor altijd in mijn hart gesloten.

Marlou Bakker