12-09-2011

September 2011, De Grebbeberg en Libertypark (3)


Inmiddels hebben we onze eerste uitstapjes achter de rug: de Grebbeberg en het Liberty Park in Overloon. Al met al was het de reistijd meer dan waard.

Het weer werkt maandag gelukkig mee en kunnen daardoor genieten van een ongeveer twee uur durende, zonnige wandeling op de Grebbeberg. We hebben een gids die er aanvankelijk uitziet alsof hij ons meeneemt op bootcamp, maar dat blijkt gelukkig niet zo te zijn.

De rondleiding begint op het ereveld waar ruim 800 oorlogsslachtoffers liggen begraven. Er wordt nog elk jaar op 4 mei een herdenking gehouden. Vervolgens lopen we langs de linie waar de Duitsers in de meidagen van 1940 Nederland binnenvielen. Er zijn nog bunkers te zien en ook zijn een aantal loopgraven gereconstrueerd. Vanaf de Grebbeberg hebben we bovendien nog een mooi uitzicht (52 meter is trouwens hoger dan het klinkt).

Op dinsdag is het in de middag druilerig, maar het oorlogsmuseum in Overloon is overdekt. Liberty Park bestaat uit twee musea: het oorlogs- en verzetsmuseum en het Marshall museum. Het is een ontzettend groot pand waarin veel te zien is, inclusief een simulator waar je een bombardement kan ervaren. Ook vandaag krijgen we een rondleiding van een gids met een goed verhaal in het oorlogs- en verzetsgedeelte. Op eigen houtje kunnen we zien hoe groot de collectie oorlogsmaterieel in het Marshall museum is.

Het valt op dat er zo veel oudere mensen rondlopen. Behalve een brugklas komen we geen andere jongeren tegen. Dat is jammer, want Liberty Park lijkt met haar interactieve aanpak heel erg op jongeren ingericht. Ik schaam me dood, maar tot vorige week had ik ook nog nooit van deze musea gehoord.

Marlinde Venema