08-09-2011

Overloon, 6 september 2011


Staan we gister nog op de Grebbeberg waar de Tweede Wereldoorlog pas echt goed begon in ons land, staan we nu alweer op een plek waar mogelijk nog harder gevochten is. Maar nu waren het de geallieerden die terugvochten tegen de Nazi’s.

Een korte terugblik
Het is 26 september 1944 als de geallieerden in Overloon stuitten op fel verzet. De opmars was tot dusver redelijk voorspoedig verlopen. Het Duitse leger had zich in Overloon echter ingegraven om zo hevige weerstand te kunnen bieden. En niet zonder resultaat. Uiteindelijk viel het laatste bolwerk van de bezetter op 14 oktober 1944 in het dorp Overloon. Helaas was er daarmee nog geen einde gekomen aan alle gruwelijkheden.
De volgende twee dagen moest de Molenbeek nog in handen komen van de geallieerden. Het gebied rond de Molenbeek lag bezaaid met mijnen. Door de hevige regenval was de beek wel zes meter breed geworden, waardoor zelfs in het water mijnen lagen. Uiteindelijk lukte het om in de avond van de 16de oktober 1944 de beek massaal over te steken.
De slag om Overloon kostte ruim 2.400 mensen het leven. Een geschokte inwoner van Overloon wilde het slagveld intact houden en stelde voor een deel van het slagveld in te richten als museum. En zo geschiedde. Op 25 mei 1946 werd het museum geopend.

Als je dan het terrein op loopt is het nauwelijks voor te stellen dat er hier zo hard gestreden is. Welke gruwelijkheden hebben zich hier afgespeeld? Het is confronterend om deze gevoelens in uitdrukking te zien komen in de beelden richting de ingang van het museum.

In een rap tempo worden we door het museum geleid, waarna we op eigen gelegenheid ruim de tijd hebben om ons verder te oriƫnteren. Het museum is zo uitgebreid dat je er wel een aantal dagen kunt rondbrengen. Maar na een rondleiding en nog een beetje rondlopen ben je vol. Vol van alles wat je hoort en ziet. Vol met een gevoel van machteloosheid. Het beloofd wat voor het verder verloop van de Minor.

Marlou Bakker