06-09-2011

5 september 2011 - De Grebbeberg (1)


Precies 26.051 dagen geleden, op de plek waar wij nu staan, opende het Duitse leger het vuur op de voorposten en de Grebbeberg. Het is bizar idee voor ons, om te lopen op een plek waar het in die beginfase van de oorlog één groot slagveld was. Lopend op het Militair Ereveld Grebbeberg, lees je de namen van jonge jongens, die hebben gestreden op deze plek en hun leven hebben gegeven voor hun vaderland.
Wij brengen een bezoek aan de Grebbelinie, waar we met onze gids Paul Denton een deel van dit gebied doorlopen. Tijdens de wandeling vertelt hij over de verdedigingswerken van ons land, maar ook over de belangrijkste strategische plekken die het Duitse leger graag in handen wilde krijgen.
De Grebbeberg is een passende plek om een levende start te maken met de Minor Tweede Wereldoorlogeducatie. Het is voor Nederland de plek waar de eerste grote strijd werd geleverd tegen het Duitse leger.
Wat overblijft zijn de indrukwekkende verhalen van familieleden van oorlogsslachtoffers in het documentatiecentrum, de reacties van, soms zeer jonge, bezoekers. Je wordt je bewust van de ellende die mensen hebben meegemaakt en nooit meer willen meemaken.

Een stille getuige is deze boom, die behalve een schotwond, alles heeft ervaren en gezien.

Marlou Bakker