10-02-2011

10 februari 2011 - Afsluiting


Een intense afsluiting van de Minor hebben we gehad. Het laatste dagdeel van onze Minor hebben we besteed aan de presentaties. Een leuke opdracht kregen we daarvoor mee namelijk “ Je mag het zelf weten”. Laat iets zien van de Minor maar verwerk dat op je eigen manier.

Dat is interessant want daarmee prikkel je de fantasie en stimuleer je de creativiteit van de mens. Dit hebben we ook zeker terug gezien in de presentaties.

Kippenvel kregen we van Nico. Onze Nico die voor het oog van de groep weinig overbodige worden uitspreekt. Een rustige jongen. Voor de presentatie heeft hij in beelden uitgedrukt wat hij in woorden niet heeft gedaan. Een ontzettend mooi filmpje met foto’s, gedachten en indrukken. Onze reis van een halfjaar kwam onder prachtige muziek voorbij.
De indrukwekkende verhalen gingen door.

Zo heeft Daphne ons geraakt. Het universele thema dood heeft zij met haar journalistieke kwaliteiten op een zeer persoonlijke manier met ons gedeeld. We spreken over miljoenen in onze Minor terwijl de dood van een goede vriend al niet te bevatten is. Niet alleen de journalistieke kwaliteiten van Daphne kwamen naar voren maar ook die van Jessica. Een prachtige voorlees stem en een goed interview heeft zij laten horen.

Hilbert ging mee met in de emotie. Hij vertelde ons dat hij sinds de geboorte van zijn prachtige zoontjes heel anders naar de wereld kijkt. Hij nam ons mee terug naar Vught bij het kindermonument. Daar heeft hij voor het eerst de intensiteit ervaren.
Iedereen heeft die intensiteit ervaren. Weliswaar op andere momenten en op uiteenlopende manieren maar uit de presentaties bleek hoezeer iedereen de Minor met hart en ziel heeft gevolgd.

Dat bleek ook maar weer uit de presentatie van Richard hij liet gaf ons een blik in het leven van de Hollander. Niet joods geen lid van de NSB maar een “gewone” omstander, ook bij de opa van Richard heeft dat littekens achtergelaten.

Het was een vermoeiende dag. Ik merkte het ook. Moe was ik. Het is goed dat de Minor is afgelopen. Nu heeft iedereen de tijd om zich terug te trekken, producten te maken, studies af te ronden en vooruit te kijken. Maar ik weet zeker dat de Minor ons altijd zal blijven bijstaan. Onderwijzen gaan niet alleen de docenten doen. Iedereen zal op zijn eigen manier het verhaal voortvertellen.

Vergeet mensen vooral niet te vertellen dat ze moeten denken. Denken vanuit jezelf en niet vanuit een ander en wanneer het echt even niet goed gaat vouw dan een kraanvogeltje voor de liefde en het geluk.

Rose