08-12-2010

8 december 2010 - Frits Bolkestein en het Brievenproject (3)


Vandaag werden we door Roos van den Berg op de hoogte gebracht van het brievenproject. Leerlingen van VMBO scholen komen in contact met Joodse mensen die de oorlog hebben overleefd. Er wordt met elkaar geschreven en deze correspondentie komt uiteindelijk samen in een bundel. De leerlingen ontmoeten ook de mensen waarmee ze geschreven hebben en dit gebeurt uiteindelijk in de Hollandse Schouwburg in Amsterdam. Een mooi project waarbij leerlingen die vanuit een islamitische achtergrond worden opgevoed de kans krijgen om een iets ander geluid te horen over Joden. Nu is het vast niet zo dat alle islamitische gezinnen zich op negatieve wijze uiten over Joden, maar er is wel een probleem.

Onze minor en het brievenproject erkennen het probleem bij het overbrengen van het verhaal van de Holocaust tijdens de WOII. Docenten weten niet goed hoe ze dit verhaal moeten vertellen. Dit heeft te maken met het publiek. Er zijn veel scholen met allochtone jongeren, met een islamitische opvoeding. Gecombineerd met de actualiteiten in Israel kan de Holocaust als iets goeds worden ge├»nterpreteerd. Joden zijn immers fout. De minor WOII educatie probeert niet alleen docenten, maar ook mensen uit andere vakgebieden bagage mee te geven om ‘het verhaal te kunnen vertellen’. Het brievenproject richt zich meer direct op de scholen in het voortgezet onderwijs.

Het onderwijsprobleem m.b.t. de Holocaust en bijvoorbeeld Marokkaanse jongeren wordt door Frits Bolkestein in zijn boek ‘Het verval’, genoemd. In het interview n.a.v. de verschijning van zijn boek doet Bolkestein een ongelukkige uitspraak:”Orthodoxe Joden kunnen Nederland maar beter verlaten vanwege het voortwoekerende antisemitisme”. Het is niet de eerste keer dat deze VVD coryfee op een ongelukkige manier uit zijn woorden komt. De constatering dat er steeds meer sprake is van antisemitisme naar Orthodoxe Joden toe is alleen niet uit de lucht gegrepen, zo bleek ook uit een reportage van het programma ‘Uitgesproken’. In deze reportage werden 3 generaties van de Joodse familie Evers ge├»nterviewd. De zoon wilde niet in beeld komen, omdat hij in Amsterdam voortdurend wordt lastig gevallen. Daarmee bedoelde hij uitgescholden en bespuugd. Hij was het zat en zou na zijn studie Nederland willen verlaten. Zijn vader en grootmoeder willen blijven, maar hebben minstens zoveel last van de discriminatie. Kortom dit verhaal valt in de categorie ‘waar hebben we dat eerder gezien’. Overigens vielen andere onderwerpen in deze uitzending ook in deze categorie:’Gehandicapten die niet meer gewenst zijn en dus maar beter kunnen worden geaborteerd’, en iets verder van huis:’ `religieuze minderheden worden nog steeds vervolgd in Turkije’. De strijd is nog lang niet gestreden.

Hilbert Flokstra