31-08-2010

Dinsdag 31 augustus 2010 - Start Minor Tweede Wereldoorlog educatie (2)


`Tentamens zijn stom´

Een gevarieerde groep van nieuwelingen tot experts, komt samen voor de eerste cursusdag van de minor Tweede Wereldoorlog educatie. Tijdens de voorstelronde blijkt al snel dat het een gevarieerd gezelschap betreft. Zowel qua leeftijd als qua studierichting. Aanstaand docenten zijn ruim vertegenwoordigd, maar ook aankomend journalisten, economen, techneuten en zelfs ICT’ers zijn erbij. Tieners tot en met veertigers, allemaal met hun eigen achtergrond en belevingswereld, kijken verschillend tegen oorlog aan. Waar de een door verhalen van familie of persoonlijke interesse al een breed beeld heeft van de Tweede Wereldoorlog, kregen sommigen er zelfs geen les over op de middelbare school.

De motivatie om deel te nemen aan deze minor ligt eveneens erg uiteen. De mannen zijn over het algemeen wat praktischer ingesteld. Zij willen de opgedane kennis kunnen toepassen in hun loopbaan. Ook was er een deelnemer die vooral de vorm van toetsing waardeert en dit liet zien door bij zijn motivatie in te vullen ‘tentamens zijn stom’. Bij vrouwen speelt toch meer het gevoel een rol. Zij zijn vaak meer ge├»nteresseerd in het verhaal achter de oorlog, van de beweegredenen van de beulen tot de angsten van de slachtoffers.

Ondanks alle verschillen hebben we een verwachting gemeen. We willen meer leren dan alleen over Anne Frank en dodenherdenking, daarom verheugen wij ons zo op deze minor.

Leonie Loggen en Ferdi Postma