20-01-2010

Dinsdag 19 januari 2010 - "Links over rechts" (1)


"Links over Rechts": Zo heb ik de verhandeling van vanmiddag maar gedoopt.
De links georiënteerde journalist Rinke van den Brink gaf een presentatie c.q. lezing over 'extreemrechts'.
Wat houdt dat nou in: Voor Eigen en Tegen Vreemd was een kort door de bocht benadering die de kern zou moeten weergeven.

Wat zijn enkele kenmerken van extreemrechts:
"nationalisme"
"vreemdelingenhaat/racisme"
"führer-principe"
"conservatief"
"zondebok denken"
"wij tegen zij"

Opvallend: links/elitair => de redactie van VN was eerst behoudend t.o.v. zijn artikelen want Rinke schreef op wat de geïnterviewde zei zonder dit in een apart commentaar te vermelden dat het niet klopte of dat dit niet het standpunt van VN was. "Moest de lezer niet gewaarschuwd", dit vind ik een soort rechtse betutteling die ik niet verwacht bij een zichzelf links elitair voordoend blad. Dan zou je verwachten dat je je lezers pienter genoeg acht om deze inschatting zelf te maken.

Vraag die opborrelt maar niet het vraagstadium haalt: Hoe komt zo'n linkse rakker zo diep in het 'vijandelijke' rechtse kamp?

Nadat de bodem van kiezers was gelegd, vooral de ongeschoolde arbeiders, ging men zich richten op de geschoolde arbeiders, die op de socialistische partijen stemden. Bij de christendemocraten speelt het veel minder omdat zij wat minder spastisch met extreemrechts omgingen dan de socialisten.

Opkomst Janmaat jaren negentig:
Vooral de kiezers vanuit socialistische kant omdat zij niet gehoord werden door hun eigen partij. Daardoor stemden zij naar echts, Met zijn onderzoek toentertijd is niets gebeurd. Verkiezingen 1994 => verpletterend, Tien jaar later (Fortuyn) wederom zwaar verlies want ze hadden niets met de problemen uit 1994 gedaan. Tot op heden komen de socialisten er niet uit op dit gebied.

Denemarken
Minderheidsregering (al 9 jaar) met steun van de Deense Volkspartij met als ruil dat de DVP het integratiebeleid bepaalt.

Vlaams Blok/Belang
Sterke leider (Dillen) gevolgd door een sterke opvolger (van Hecke) en pas toen de laatste opstapt ontstaan er interne problemen en brokkelde de macht af.

Nederland
Volgens de definitie zijn Fortuyn en Wilders extreemrechts volgens van den Brink.

Waar moet je extreemrechts op 'pakken'?
Met argumenten/feiten zorgen dat men niet meer stemt op deze partijen zodat de geldkraan dicht gaat en ze steeds minder in de media komen want meestal hebben ze geen ingang bij de reguliere media.
Huidige tendens is anti-islam en anti-moslims. Denk aan de minaretten in Zwitserland, Wilders en Denemarken, Duitsland.
Extreemrechts is mede zo groot geworden omdat ze in het begin vooral over hun hoofdstandpunt konden praten, de multiculturele samenleving. Over alle ander onderwerpen mochten ze niets zeggen, het werd ze niet gevraagd. Dus ze konden de partij goed opbouwen en konden zich profileren op hun sterkste punt.

Een interessante lezing is het zeker maar het wordt naar het einde wat droog. Iets meer afwisseling (misschien dan toch maar niet zitten en vertellen) zou wel mogen.

Vraag voor Wim?
Waarom zit hier geen vertegenwoordiger van extreemrechts zelf? Waarom moet dit onderwerp vanuit de linkerhoek worden bekeken?
De journalist probeert wel objectief te blijven en dat siert hem maar het is soms ook op te vatten als een politiek correcte objectiviteit.

Daarna het tweede deel van de presentaties. Martijn Joëlle, Quintina, Jamie, Richard, Alver, Rik, Carlijn en Jan deze keer. Ik had mezelf beloofd om op geen podium een mening te geven omdat iedereen het op zijn of haar manier doet, maar helaas moet ik toch op deze mezelf oplegde regel een uitzondering maken.

Jan, ABSOLUTE KLASSE, wat ben je vanmiddag STERK geweest door jezelf KWETSBAAR te maken.