28-10-2009

Tweede Wereldoorlog educatie - 27 oktober 2009 - Hollandse Schouwburg deel 1


Dinsdag transportdag

Een voorgevel, je gaat door de deur naar binnen en dan is er een 2 verdiepingen tellend voorgedeelte. Voor de deur stond ooit slechts een bewaker die zicht had op deze deur maar ook op de deur van de kinderdependance aan de overkant van de weg.
Af en toe gescheiden door een langsrijdende trein,tevens het sein voor het verzet om kinderen te laten vluchten. Vijfhonderd kinderen zijn zo gered.
Met op de begane grond onder andere een wand met alle familienamen van de gedeporteerde Amsterdamse joden. Op de eerste verdieping een mooie overzichtstentoonstelling waarbij je een goed beeld krijgt van wat er zich heeft afgespeeld in deze periode van de Tweede Wereldoorlog met betrekking tot de Amsterdamse joden. Op de tweede verdieping een soort van leslokaal waar we een interview te zien kregen en waar we de gemaakte opdrachten bespraken met een overigens zeer ingetogen, betrokken gids.

Vervolgens naar buiten. Daar staan achterin nog de originele muren (zonder dak overigens) waar ooit het podium heeft gestaan van deze schouwburg die plaats gaf aan 800 toeschouwers. Verder zie je een monument ter nagedachtenis aan de gebeurtenissen, neptulpen met een boodschap aan de zijkanten aan de muur, populieren die het leven moeten symboliseren, het luik van het podium waar ten tijde van de gevangenschap een tijdelijk toilet was geherbergd.

Wij mogen een deur verder en komen aan in de 'tuin'. Vroeger de rookruimte van de artiesten en later de gevangenen. Ook hebben we zicht op het zogenaamde 'pizzapoortje' waar velen toch nog door zijn ontsnapt. Ook de huizen er om heen die een vrije inkijk hadden in wat er zich afspeelde. En waarbij je afvraagt waarom er niet meer mensen zijn bevrijdt, geholpen met vluchten etc.. Maar dan kom je bij de vraag die op het educatieve formulier staat. Wanneer ben je een held? Vanuit je veilige huis in Wijk bij Duurstede kan je misschien allerlei 'Supermanontsnappingen' bedenken, maar wat doe je als het beroemde paaltje bij het nog beroemde puntje komt?

Niet voor te stellen, niet te bedenken.

Paul